Paella eten in Valencia

Wanneer je op vakantie in Valencia bent mag het proeven van lokale gerechten natuurlijk niet ontbreken! Geniet als een echte Spanjaard van een uitgebreide lunch met een heerlijke pan paella om te delen.

Ontstaan van paella

Wist je dat het bekende Spaanse gerecht paella oorspronkelijk uit de regio Valencia komt? Het rijstgerecht is ontstaan bij de rijstvelden van El Palmar in het natuurgebied Albufera vlakbij de stad. Hier wordt veel rijst verbouwd en je vindt er veel gezellige restaurantjes waar de paella nog echt op traditionele wijze op houtvuren gemaakt wordt. In de stad hebben wij een aantal pareltjes gevonden waar ze dit gerecht ook nog op traditionele wijze klaarmaken.

Paella Valenciana

Wat zit er nou precies in een typische Paella Valenciana en hoe maak ik een keuze uit al die restaurantjes die zeggen goede paella op de kaart te hebben…? In Valencia zelf vind je heel veel plekken waar lekkere en minder lekkere paella geserveerd wordt. Lees snel verder als jij al helemaal trek krijgt alleen al bij de gedachte aan dit lekkere rijstgerecht!

Er zijn ontzettend veel varianten van de paella te vinden in Spanje. Iedere regio heeft zo zijn eigen specialiteit. In Valencia bestaat de klassieker in de basis uit rijst met kip, konijn, bonen en verschillende kruiden! Saffraan geeft veel smaak aan het gerecht en een echte goede Paella heeft een aangekoekte rand op de bodem die voor de locals laat zien dat de paella van goede kwaliteit is. Dit extra lekkere onderste laagje wordt ‘socarrat’ genoemd. Vroeger zaten er ook slakken in de traditionele paella, maar die worden nu regelmatig weggelaten.

Paella eten in de wijk El Carmen

El Yuso

In het oude stadscentrum El Carmen komen wij graag bij El Yuso voor een lekkere paella. De locals nemen uitgebreid de tijd om samen met de hele familie in het weekend paella te eten. Tijdens de Spaanse lunch komen ze met groepen bij elkaar, dus reserveren voor een plekje is misschien geen slecht idee. Als je niet van de Valenciaanse versie van paella houdt, dan kun je er ook voor kiezen om een paella marisco (met vis) of mixta (met een combinatie van vlees en vis) te bestellen. Bij dit restaurant is er een ruime keuze aan goede paella’s. En voor de echte durf-alls kun je ook paella negro bestellen met zwarte rijst!

Aan het strand paella eten

Wat is er nou lekkerder dan paella eten in Valencia…? Precies, paella eten aan het strand met de zee geluiden om je heen. 😊 Dat je aan het strand ook goed terecht kunt voor een heerlijke paella is geen twijfel over mogelijk. Je vindt hier zelfs twee restaurants waar de paella nog op traditionele wijze op houtvuur bereid wordt.

La Pepica

Hier wordt al zeker 100 jaar paella gemaakt. Omdat La Pepica van generatie op generatie is gegaan en inmiddels beheerd wordt door de kleinzoon van de oprichters maken ze het typische rijstgerecht hier nog steeds volgens authentiek recept. De service van het vriendelijke personeel is erg goed en de paella nog veel beter! Dit moet je echt geproefd hebben als je in Valencia bent. 😊

Casa Carmela

Als je bij Casa Carmela binnenstapt zal je aan het interieur al herkennen dat je hier met een authentieke Spaanse keuken te maken hebt. De Valencianen komen hier erg graag om van een heerlijke paella te genieten en wij snappen wel waarom! De paella’s worden hier in grote pannen op houtvuren gemaakt. Als je zeker wilt zijn van een plekje om dit niet te missen, is het (vooral in het weekend) verstandig om van tevoren te reserveren. Omdat paella door de Spanjaarden als la Comida (de lunch) gegeten wordt is dit restaurant alleen tussen 13:00 en 16:00 uur geopend. Zo kun jij het eten van paella als een local ervaren!

Paella in Albufera omringd door natuur

Het rijtje met aanbevelingen waar je de beste paella kunt eten zou niet compleet zijn zonder twee plekken buiten de stad mee te nemen in onze favorieten. Ongeveer 20 km ten zuiden van Valencia vind je het natuurgebied Albufera waar je met een bootje kunt varen en de grote rijstvelden ziet liggen. De sportievelingen kunnen naar dit natuurgebied fietsen. Een andere optie is om bus 25 te pakken die je naar El Saler en Albufera brengt om de plek waar paella ontstaan is met eigen ogen te zien.

Het mooie strand, El Saler, dat tussen de duinen ligt is erg lekker voor een wandeling in de natuur als je een dagje erop uit wilt. Lekkere paella eet je bij het luxe Restaurante Arrocería Duna dat direct aan het strand gelegen is. 😊 Voor een traditionele paella is Restaurante Bon Aire in dit dorp een echte aanrader!

We hopen je snel in Valencia te ontmoeten en horen dan graag hoe de paella gesmaakt heeft!

Eet smakelijk en tot snel!

Liefs,

Robin & Sofie

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.