5 historische bezienswaardigheden in het oude stadscentrum van Valencia

Valencia was vroeger veel kleiner dan de grote veelzijdige stad die het nu is. De wijk die nu het historische centrum vormt was vroeger het door water omringde Valencia. Om de kleine stad was toen een stadsmuur gebouwd met 12 toegangspoorten. De stadsmuur had als doel Valencia te beschermen tegen gevaren. Van deze 12 toegangspoorten zijn er nu nog twee overeind gebleven: Torres de Serranos en Torres de Quart. De reden dat deze twee torens in 1865 nog zijn blijven staan is omdat deze vroeger tijdelijk als gevangenis gebruikt werden en er kunst en buskruit in opgeslagen werd. De andere torens hebben de oorlog niet kunnen weerstaan of zijn daarna weggehaald. Tegenwoordig vormen ze een toeristische bezienswaardigheid in Valencia en kun je de twee torens beklimmen voor een prachtig uitzicht over de stad. Naast deze twee torens zijn er nog veel andere bezienswaardigheden in het historische deel van de stad te vinden. In het oude stadscentrum van Valencia is ontzettend veel te zien! Dus let´s go, of in het Spaans: ¡Vamos! 😊

1.Torres de Serranos – De gotische stadspoort van Valencia

De Torres de Serranos kun je al zien liggen tijdens het fietsen door het Turia Park in Valencia. Deze toren in Gotische stijl is in de veertiende eeuw gebouwd. Als je door deze stadspoort heen kijkt, zie je in de verte een berg liggen. Wanneer je vroeger Valencia via de Torres de Serranos zou verlaten kwam je uiteindelijk in de bergen uit en daarom heet deze stadspoort Torres de Serranos. Je herkent deze naam misschien ook wel van de lekkere Serrano ham, deze ham werd in die bergen gedroogd en zo is de naam ontstaan.

Vlakbij de Torres de Serranos vind je het Corpus museum van Valencia. Dit is de opslagplaats van de wagens en poppen die tijdens de processie 90 dagen na Pasen (eind juni) gebruikt worden in Valencia. Corpus is één van de vele religieuze feestdagen van Valencia. In het museum kun je de enorme grote poppen (big heads), kostuums en de geschiedenis van dit feest bekijken om een indruk te krijgen van deze bijzondere feestdag. De processie gaat door de straten van Valencia waar vanaf de balkonnetjes rozen naar beneden gegooid worden. De optocht eindigt uiteindelijk op Plaza de la Virgen waar de jaarlijkse traditie gehouden wordt. In een video die je in het Engels of Spaans in het museum kunt bekijken krijg je een goed beeld van deze feestdag.

Tip: aan de overkant van dit museum vind je een bakkerij waar aan de binnenkant nog een stuk van de oude stadsmuur te zien is! Een echte aanrader om hier een lekker gebakje te kopen en een overblijfsel van de stadsmuur te bewonderen. 🙂

2.Plaza de la Virgen – Het magische plein

Op dit prachtige plein in het oude stadscentrum van Valencia vind je meerdere bezienswaardigheden die je wat ons betreft zeker gezien moet hebben tijdens jouw stedentrip. Alles hierover lees je in onze blog top 5 bezienswaardigheden Plaza de la Virgen.

We geven je graag wat tips voor een hapje en drankje in de stad vlakbij Plaza de la Virgen!

Al eens gehoord van Agua de Valencia? Dit is het typisch Valenciaanse drankje met sinaasappelsap, cava, wodka, gin en suiker. Het drankje is ontstaan in het historisch stadcentrum van Valencia. De aller aller lekkerste Agua de Valencia vind je bij Café de las Horas, net om het hoekje van dit prachtige plein. Wij komen hier heel graag om met een lekker drankje te proosten als we wat te vieren hebben.

Heb je ook wel zin in een lekker hapje zoals een mix van Spaanse tapas? Dan raden wij je aan om naar Bar los Pica Piedra te gaan. Bestel hier een heerlijk wijntje of een goede gin-tonic en geniet met een borrelplankje erbij in het oude stadscentrum van Valencia. De hammetjes en kazen worden gehaald bij de Mercado Central, super vers dus! Als ik jou was zou ik maar heel snel naar de Calle Caballeros gaan om de hapjes bij deze bar te proeven. 😊

3.San Nicolás kerk – echt de moeite waard

Een stukje verderop in de Calle Caballeros vind je de San Nicolás kerk. Valencia is een katholieke stad en dat kun je nog op veel plekken en tijdens de lokale feestdagen terugzien. Op iedere hoek van de straat vind je zo ongeveer wel een kerk(je). De Iglesia San Nicolás vinden wij wel heel bijzonder. De hele kerk staat vol met fresco’s, dit zijn beschilderingen op de muren en het plafond. Je kunt een audio-tour volgen om meer informatie te krijgen over het verhaal dat de schilderingen uitbeelden en om meer te weten te komen over de heilige beelden die hier staan. Wij vonden het bezoeken van deze grote kerk met kleurrijke fresco’s in ieder geval adembenemend mooi!  

4.Torres de Quart – de authentieke stadspoort van Valencia

De Torres de Quart vind je bij het startpunt van onze fietstour! Deze middeleeuwse toren is samen met de Torres de Serranos als laatste overgebleven in de stad Valencia. Torres de Quart werd tussen 1441 en 1460 gebouwd en behoort inmiddels tot nationaal historisch erfgoed. De gaten in de toren herinneren aan een gebeurtenis uit de geschiedenis van Spanje, namelijk de Spaanse onafhankelijkheidsoorlog die van 1808 tot 1814 duurde. De kanonsgaten zijn in deze toren nog goed zichtbaar. Ook deze overgebleven stadspoort kun je beklimmen. Voor 2 euro koop je een toegangskaartje om via de Torres de Quart omhoog te gaan en Valencia van bovenaf te bekijken. 😊

Wil je de stad Valencia op de fiets verder verkennen dan kun je hele fijne comfortabele fietsen huren bij MegaBike. Dit fietsverhuur bedrijf is van een Nederlandse eigenaar en een aantal medewerkers spreken ook Nederlands! Vind je het leuker om samen met locals de stad te verkennen, ga dan met ons mee op fietstour. We laten je graag de plekjes in Valencia zien waar wij zo ontzettend verliefd op zijn geworden. 

In het oude stadscentrum van Valencia vind je veel prachtige street-art! Wij vinden het heerlijk om door de smalle straatjes van de hippe wijk El Carmen te struinen. In de Calle de Quart, net voorbij de stadspoort ontdekten wij een gezellig pleintje met terrasjes. Op Plaza Tossal kun je een street-art samenwerking van Escif en Blu bekijken. De auto’s op de muur zijn gemaakt door Escif. Deze straatkunstenaar heeft dit jaar het belangrijkste monument van het Las Fallas feest in Valencia mogen ontwerpen. Escif heeft de tekeningen gemaakt voor het bouwen van de Falla Municipal die in maart 2020 op Plaza de Ayuntamiento stond. Escif heeft een hele eigen stijl en daardoor kan je zijn werken verspreid over Valencia makkelijk herkennen. Meestal hebben de muurschilderingen van Escif een politieke boodschap en dit was ook in de Falla van dit jaar terug te zien. 

5.Keramiekmuseum – geweldig mooi!

Wauw, wat is dit gebouw prachtig! Alle details op de muren van het keramiekmuseum maken dat wij hier wel uren naar kunnen kijken. 😊 De buitenkant alleen al zorgt ervoor dat dit een bezienswaardigheid is die je zeker gezien moet hebben in het oude stadscentrum van Valencia. Het gebouw heeft twee functies. Tegenwoordig is het een museum met een keramiek collectie en informatie over dit materiaal die in de gouden eeuw van Valencia via de zijderoute naar de stad gehaald werd. Vroeger was dit het paleis van de Markies van de Twee Wateren. Wij denken dat het onderkomen van de Markies de reden is dat dit gebouw er zo waanzinnig mooi uit ziet! De kamers van het voormalige paleis zijn nog helemaal in tact gebleven. Bij een bezoek aan het prachtige keramiek museum kun je ook deze kamers bewonderen. Op de begane grond staat de koets van de markies die je nog kunt bekijken. De eerste verdieping is de plek waar je keramiekwerk kunt bekijken uitgestald in de originele kamers van het paleis. De rest van de keramiek collectie vind je op de tweede verdieping waar je werken uit verschillende tijden tot aan de middeleeuwen terug kunt bekijken.

Wij zijn helemaal verliefd geworden op het oude stadscentrum van Valencia en vinden het super interessant om elke dag weer meer over de geschiedenis te weten te komen. Er valt genoeg te beleven in deze historische wijk dat het hart van Valencia vormt.

Ga maar snel kijken, dan kun je het zelf ervaren!

Un beso,

Sofie & Robin LokaalValencia

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.