5 x bezoeken: een onontdekt gezellig plein in Valencia

Valencia barst van de gezellige pleinen. Op iedere hoek van de straat vind je wel een plein in Valencia waar je kunt genieten op het terras of prachtige fonteinen kunt bewonderen. Ieder plein heeft zo een eigen karakter dat het helemaal uniek maakt en ervoor zorgt dat wij ons nooit hoeven te vervelen in deze stad. Door in Valencia te gaan wonen zijn wij steeds meer toffe plekjes gaan ontdekken waar nog niet veel toeristen komen. 🙂 De grote en toeristische pleinen kennen jullie vast wel, dus delen wij graag met je welke kleinere pleintjes ook heel tof zijn om te bezoeken! 

Mercado de Tapinería

Mercado de Tapinería is één van die gezellige pleintjes in het oude stadscentrum van Valencia waar wij heel graag komen. Op het plein hangt leuke decoratie die ongeveer iedere twee weken wisselt van thema. De verzameling van twee restaurantjes en drie lokalen (winkeltjes) bij elkaar maken dit een toffe plek om te bezoeken. De drie lokalen hebben een industrieel karakter en worden afwisselend op een creatieve manier gevuld. Het zijn een soort pop-up stores die gebruikt kunnen worden als expositieruimte, het geven van workshops en andere evenementen. Iedereen die een goed idee heeft kan zich melden om zich op deze locatie te vestigen voor een aantal weken. 🙂

Eén van onze favoriete tapas barretjes is op dit plein gevestigd. Wij zijn echt fan van Bar & Kitchen voor heerlijke tapas met een moderne twist. Bij La Bernarda, het andere restaurant op dit plein moet je zijn voor een goede paella en andere traditionele gerechten. Probeer de dagelijkse rijst-special of bestel de lokale Paella Valenciana die je echt een keer geproefd moet hebben als je in deze stad bent. Eet smakelijk!

Plaza de Lope de Vega

Als we verder door lopen komen we bij Plaza de Lope de Vega. Op dit bijzondere plein in Valencia vind je naast gezellige terrassen het smalste huisje van Europa: La Estrecha. Het 107 cm smalle huis was vroeger echt bewoond en is inmiddels onderdeel van de daarnaast gelegen bar Tasquita la Estrecha waar je lekker kunt eten! In het huis paste precies twee kleine bedden en een kinderbedje, net genoeg ruimte om met een gezinnetje te wonen dus! 😊 De keuken was vastgemaakt aan de muur en verder paste er alleen nog een tafel met 2 stoelen in dit smalle huis.

Een echte aanrader is om op Plaza de Lope de Vega tegenover La Estrecha de mooie Iglesia de Santa Catalina kerk te bezoeken. Een leuk weetje is dat deze kerk vroeger in de tijd van de Moren een moskee was. 🙂 

Na de verovering in 1238 werd in 1245 de moskee veranderd in deze Iglesia. In 1548 werd een groot deel van de kerk helaas verwoest door een heftige brand! Later is de kerk gelukkig weer gerenoveerd. Eerst in barokke stijl met renaissance versieringen. Sinds 1950 is de kerk weer opnieuw hersteld om zo veel mogelijk terug te gaan naar de oorspronkelijke gotische stijl. Er hoort ook een toren bij die je voor 2 euro kunt beklimmen om van een prachtig uitzicht op Valencia te genieten. Van bovenaf kun je het bekende Plaza de la Reina en Plaza Redonda bekijken.

Tip: vlakbij Plaza de Lope de Vega ligt de gezellige pinchos en tapas bar Sagardi! Als je de typisch Spaanse belegde stokbroodjes wilt proberen, moet je hier zijn. 😊 Aan het einde reken je af aan de hand van de hoeveelheid prikkertjes die op je bord liggen, de stokjes even goed bewaren dus… 😉

Plaza Redonda

Zoals de naam al zegt is dit een rond plein en juist daarom is dit een unieke bezienswaardigheid in Valencia. 😊 Vroeger was dit plein een versmarkt en daarom zijn er aan meerdere kanten ingangen, vier om precies te zijn. Plaza Redonda ligt goed verstopt in Valencia, als je er niet naar op zoek was zou je er zo voorbij kunnen lopen. 🙂
Het is daarom goed om te weten dat je één van die ingangen direct aan Plaza de Lope de Vega aan de overkant van La Estrecha vindt. Je vindt er een grote fontein met daaromheen een aantal kraampjes. Hier verkopen ze onder andere leuke souvenirs en handwerkmaterialen. Als je nog op zoek bent naar een souvenir als herinnering aan je stedentrip Valencia, dan moet je zeker bij de winkeltjes op dit leuke plein zijn! Om het plein staan huizen, waardoor de ronde cirkel vroeger als een gat gezien werd. Het grappige is dat dit plein in het verleden veel verschillende namen gehad heeft vanwege deze bijnaam. Een van de namen was bijvoorbeeld El Clot wat ´het gat´ betekent.

Plaza de Rodrigo Botet

Veel toeristen bezoeken vaak alleen de bekende pleinen van de stad zoals het Plaza del Ayuntamiento. Echter als je de zijstraatjes induikt ontdek je vaak veel kleine gezellige pleintjes die nog veel leuker zijn. Als je vanaf het gemeentehuis plein de straat Calle de las Barcas in gaat en vervolgens de afslag bij Calle de Trànsits neemt, kom je namelijk bij het sfeervolle Plaza de Rodrigo Botet! Veel leuker als je het ons vraagt. 🙂 Vooral in de avond is het hier erg gezellig om te dineren op een van de heerlijke terrasjes! Door het lekkere weer in Valencia kun je prima na 21 uur nog op het terras zitten en van een warm avondbriesje genieten. 😊 Wij komen zelf erg graag bij Federal Café. Dit is al een prachtig gebouw aan de buitenkant, dus vergeet ook zeker niet om een rondje om Federal Café te lopen.

Plaza del Colegio del Patriarca

Dit plein is bijzonder mooi vanwege de gezellige Spaanse sfeer en de historische gebouwen die je er vindt. In de winter kleurt het plein prachtig oranje met de vele sinaasappelbomen. 😊 Dit zorgt ervoor dat je er in deze tijd van het jaar mooie foto’s kunt maken! In de zomer zijn de sinaasappelbomen minder goed zichtbaar, omdat de niet rijpe sinaasappels dan nog groen kleuren. Je mag de sinaasappels niet plukken en dit kun je beter ook niet proberen, de smaak is namelijk erg bitter! Dit is namelijk ´sierbomen´, een andere boomsoort dan waar de lekkere zoete sinaasappels vandaan komen. 

We raden je aan om in plaats van het plukken vooral in de wintermaanden verse sinaasappels in een van de overdekte markten in Valencia te kopen. Zo smaakvol heb je deze fruitsoort nog nooit geproefd!

Naast sinaasappelbomen staat op Plaza del Colegio del Patriarca ook een grote fontein. Als je van fonteinen houdt kun je sowieso in Valencia je hart ophalen en is het een echte aanrader om dit onontdekte plein in Valencia te bezoeken. Ook voor liefhebbers van historie heeft dit plein genoeg te bieden. 😊 Bij de fontein staan 5 beelden met een verwijzing naar de geschiedenis van Valencia. De beelden van links naar rechts zijn Vicenti Blasco, paus Alexander VI, koning Ferdinandus Rex en Queen Elisabeth. Boven het middelste witte beeld staat in een inscriptie in het Spaans: “In de naam van de senaat en het volk Valencia” geschreven. Het linker beeld is Vicente Blasco Ibáñez, een bekende Spaanse schrijver en politicus die vroeger aan de universiteit La Nau heeft gestudeerd. Deze Universiteit ligt aan het plein en het leuke aan de Universidad La Nau is dat je er ook als toerist gewoon naar binnen kunt gaan om een kijkje te nemen! Je kunt er zelfs exposities en een overblijfsel van de Arabische muur bewonderen. In het bibliotheekcafé kun je een koffietje halen voor een ultiem relax momentje.

Een echte aanrader is om vanaf dit mooie plein door te lopen naar het keramiekmuseum dat in het Paleis van de Markies van de twee Wateren gevestigd is! De kamers van dit 18e eeuwse paleis zijn prachtig, je kijkt je ogen uit!

Geniet van de terrassen in de zon en de grote hoeveelheid gezellige pleinen in Valencia! Wil je meer te weten komen over Valencia en samen met locals de stad ontdekken…? Ga dan met onze enthousiaste gidsen mee op fietstour!

Hasta pronto 😊

Liefs,

Robin & Sofie

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.